Ανελκυστήρας σε Εξωτερικό φρεάτιο | Mathioudakis elevators
21768
page,page-id-21768,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

Ανελκυστήρας σε Εξωτερικό φρεάτιο

Ανελκυστήρας σε Εξωτερικό φρεάτιο

Εγκατάσταση Ανελκυστήρα σε εξωτερικό φρεάτιο

Η ανάγκη για ανελκυστήρα σε κτίρια όπου δεν υπήρχε προδιαγραφή, δημιούργησε την επιλογή του εξωτερικού φρεατίου. Η επιλογή αυτή αντικαθιστά το τυπικό φρεάτιο που έχουμε στο μυαλό μας και δημιουργεί έναν εξ’ ολοκλήρου νέο χώρο έξω από το κτίριο.

Βάσει του προτύπου ΕΝ 81.70 οι ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις σε κτίρια όπου δεν υπάρχει επιπλέον συντελεστής δόμησης είναι:

  • Εσωτερικές διαστάσεις διαστάσεις θαλάμου 1100mm*1400mm και άνοιγμα εξωτερικών θυρών 800mm. Η πόρτα θε πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά του 1100mm, έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση ενός ατόμου ΑΜΕΑ με αμαξίδιο και του συνοδού του.
  • Εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου 1000mm*1200mm και άνοιγμα εξωτερικών θυρών 800mm. Η πόρτα θε πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά 1000mm. Νομοθεσία που αφορά τα εμποδιζόμενα άτομα.
  • Οι καθαρές εξωτερικές διαστάσεις του φρεατίου διαφέρουν ανάλογα με το αν ο ανελκυστήρας είναι διαγώνιος, διαμπερής ή έχει μόνο μια πλευρά εισόδου-εξόδου.
  • Τέλος, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική πολεοδομία μπορεί να εγκριθεί και διαφορετική διάσταση θαλάμου και φρεατίου.

Για περιπτώσεις κτιρίων (Δημόσιο, επιχειρήσεις) όπου άτομα ΑΜΕΑ θα χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα αυτόνομα, είναι υποχρεωτικές οι αυτόματες πόρτες.

Σε κτίρια όπου υπάρχει συντελεστής δόμησης, δηλαδή ο κάτοχος του κτιρίου μπορεί να χτίσει επιπλέον, το εξωτερικό φρεάτιο μπορεί να έχει μικρότερη διάσταση από τις ανωτέρω.

Το φρεάτιο θα πρέπει να επενδυθεί με κάποιο υλικό ώστε να υπάρχει η δυνατότερη και καταλληλότερη μόνωση. Το υλικό επένδυσης (πάνελ πολυουρεθάνης, γυαλί, λαμαρίνα κ.α.) του φρεατίου καθώς και το είδος του ανελκυστήρα (ηλεκτροκίνητος ή υδραυλικός) εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Για κτίρια με μέγιστο αριθμό στάσεων τις 5, προτείνεται η τοποθέτηση υδραυλικού ανελκυστήρα.

Ο ανελκυστήρας που εγκαθίσταται μέσα στο φρεάτιο, από 01/09/2018 είναι αυστηρά σύμφωνος με την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΝ 81.20.

Δικαιολογητικά – Απαιτούμενα έγγραφα που θα χρειαστούν

  1. Άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Το φρεάτιο θα τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο, οπότε είναι απαραίτητη η έγκριση της πολεοδομίας για την έναρξη των εργασιών.

Για την έγκριση είναι απαραίτητη η κατάθεση μηχανολογικού σχεδίου του φρεατίου και του ανελκυστήρα. Η εργασία πραγματοποιείται από Μηχανικό και χρειάζονται για την διαδικασία η οικοδομική άδεια, η κάτοψη του κτιρίου κ.α.

  1. Τριφασικό ρεύμα. Σε κτίρια όπου δεν υπάρχει κοινόχρηστο τριφασικό ρεύμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αίτηση στην ΔΕΔΔΗΕ για τοποθέτηση τριφασικού ρεύματος. Η διεκπεραίωση της αίτησης μπορεί να διαρκέσει από 1 έως και 8 μήνες. Εναλλακτικά υπάρχει και δυνατότητα τοποθέτησης ανελκυστήρα με μονοφασικό ρεύμα.

Μέσα στις εργασίες που χρειάζονται και που αναλαμβάνει η εταιρεία μας να διεκπεραιώσει είναι έκδοση δήλωσης πιστότητας CE ανελκυστήρα, υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και η δήλωση πιστότητας μεταλλικής κατασκευής(φρεάτιο).

Οικοδομικές εργασίες

Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να πραγματοποιηθούν οικοδομικές εργασίες. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ο χώρος όπου θα τοποθετηθεί η μεταλλική κατασκευή, να έχει το απαιτούμενο βάθος και να είναι σωστά ‘’καλουπωμένος’’ με μπετόν. Μέρος των οικοδομικών εργασιών μπορεί να είναι και το κόψιμο των μπαλκονιών/τοίχων ή η προσθήκη μεταλλικών ραμπών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

1. Ανελκυστήρας σε εξωτερικό φρεάτιο με μεταλλική κατασκευή και γυάλινη επένδυση

Εξωτερικός ανελκυστήρας6Εξωτερικός ανελκυστήρας

Εξωτερικός ανελκυστήραςΕξωτερικός ανελκυστήραςΕξωτερικός ανελκυστήρας

 

2. Ανελκυστήρας σε εξωτερικό φρεάτιο με μεταλλική κατασκευή και πάνελ πολυουρεθάνης

Optimized-Mathioudakis elevators (1)

Ανελκυστήρας σε εξωτερικό φρεάτιο

 

Για να δείτε νέα έργα μας πατήστε εδώ: https://m-elevators.gr/?page_id=22379